Zprávy z Hoštic

Svérázní obyvatelé známé jihočeské vísky Hoštice se na pozvání italského zemědělského družstva vypravili do Itálie.Prohlédli si zdejší kravín a seznámili se s nejnovějšími technologiemi zpracování mléka.Nyní se na oplátku chystají Italové do Čech. V Hošticích nastává zmatek. Všichni mají plné ruce práce. Vesničanům se hodí každá pomoc.

Zapojte se proto i VY a pomozte Hošticím s přípravami na italskou delegaci.

Tak nějak začínal úvod třídenního projektu Mléko, během kterého se studenti v pracovních týmech věnovali tak běžné a každodenní potravině – mléku. Cílem projektu bylo prozkoumat běžnou, důvěrně známou potravinu mléko z různých úhlů pohledu s využitím vědomostí a dovedností z mnoha oborů, včetně rozvoje praktických a mechanických dovedností a zručností.

Studenti se rozdělili do pěti tříčlenných skupin, které se pojmenovali z prakticky i tématicky vhodně jako Škopkovi, Předseda JZD, Dojičky, Kája Kroupa a chybět nesměla ani Kelišová a drbny. Během náročných tří dnů studenti vyhledávali nejrůznější informace o mléku z různých úhlů pohledu – takže Dojičky se například věnovali fyziologii a anatomii tura domácího a Kája Kroupa zase zkoumal zdravotní a výživová hlediska mléka. Kelišová se zase vydala do obchodů a jala se zkoumat a porovnávat ceny vybraných mléčných výrobků.

Chybět nesměly ani laboratorní úlohy, těm jsme věnovali celé úterý a zkoumali jsme, a dokazovali, jaké látky mléko obsahuje. A že jich obsahuje hodně. Použili jsme i měřící sady Vernier a pomocí pH metru jsme porovnávali kyselost čerstvého a zkyslého mléka.

Byly to náročné tři dny, ale zakončeny byly sladce – ochutnávkou mléčných produktů. Doufáme, že ti Italové z nás budou mít radost 🙂